Edit Content
Carieră, schimbare, tranziție. Punct și de la capăt. The smart restart.

Outplacement.ro este o platformă dedicată carierei. Este vocea noastră către comunitate și către cei care-și doresc o schimbare profesională. Serviciul de outplacement este potrivit pentru un salariat – specialist, middle sau top manager – sau pentru o echipă întreagă, dacă pregătești un program de restructurare.

Nu, românii nu sunt leneși!

La invitația jurnaliștilor de la postul TV Digi 24, colega noastră, Raluca Pârvu, Business Manager BPI Romania, a răspuns unei întrebări aparent incomode: de ce muncesc angajații din România mai puțin – și aici ne referim la numărul de ani, nu la volum sau productivitate – decât ceilalți europeni? Suntem mai leneși sau cum? Cert e că suntem pe ultimul loc în ceea ce privește durata vieții active.

Explicațiile acestei stări de fapt sunt multiple, inclusiv unele de ordin cultural, dar și de ordin economic. În ultimii 30 de ani, populația activă s-a restrâns. În ciuda percepției generale din bula orașelor, cu șomaj inexistent și putere bună de cumpărare, realitatea de la firul ierbii este dureroasă.

Cum să ne mirăm că oamenii se pensionează cât pot de repede, când sunt zone întregi aproape moarte din punct de vedere economic?

Când nu există transport public care să faciliteze naveta din mediul rural către centrele industriale?

Când mai ales femeile din mediul rural sunt adeseori în imposibilitatea de a lucra și sunt lipsite de calificări profesionale minime?

Când un angajat sub 25 de ani are dificultăți în a-și găsi de lucru (ce să vezi? nu toți sunt IT-iști!), iar unul de peste 45 de ani e considerat „cam prea în vârstă”?

Constatări facem destule, de 30 de ani, dar programe de sprijin pentru intrarea sau întoarcerea la viața activă sunt prea puține. Nu totul poate fi lăsat pe seama angajatorilor, e nevoie și de politici publice care să stimuleze în mod real ocuparea la orice vârstă, cu atât mai mult cu cât deplângem zilnic deficitul de forță de muncă.

Puteți umări intervenția Ralucăi în Jurnalul orei 11.00, de la minutul 12.20.

Și așteptăm și punctele voastre de vedere despre acest subiect!

Dacă abordarea noastră ți-a stârnit curiozitatea, urmărește-ne în social media.

Vrei să ne cunoaștem? Ia legătura cu noi AICI