Noul an bate la ușă, dar mulți dintre noi/ voi nu am scos încă nasul din hârtii, ședințe, interviuri și proiecte. Noroc cu bradul, cadourile și petrecerile corporate, că ne mai trezesc la realitate, amintindu-ne că vin sărbătorile! Ca în fiecare an, vă propunem câteva idei, pe care unii le numesc „tendințe”, despre provocările cu care se vor confrunta echipele de resurse umane, colegii, candidații și partenerii noștri în 2023. Așadar, ne suim în roller-coaster și continuăm așa:
Succesiunea/ suprapunerea crizelor este conceptul de bază pentru înțelegerea provocărilor pe care le aduce 2023. Abia terminată pandemia, firmele își reveneau rapid la nivelul lui 2019. Vești bune, angajări, extinderi, la vita e bella! Cine putea spune la final de 2021 că în mai puțin de un an, vom avea de gestionat război, inflație și criză energetică la pachet? Incertitudinile sunt atât externe, cât și interne, dacă luăm în considerare nenumăratele bâlbâieli și schimbări de pe o zi pe alta cu care deja ne-a obișnuit clasa politică românească.
La vremuri incerte, fii pregătit/ă pentru orice vești!
După bucuria creșterii și revenirii în arenă, multora (încă) nu le vine să creadă că 2023 va aduce cu sine și un val semnificativ de restructurări. Scuze, de cele mai multe ori, ne rușinăm pudici în fața termenului de „restructurare” și îi preferăm metoda mai rapidă și mai discretă a „plecărilor voluntare”. Lista companiilor – IT și non-IT – care termină anul 2022 sau încep anul cel nou cu reorganizări interne e lungă și nu prevestește nimic bun. Cum însă în mass-media se vorbește puțin spre deloc despre aceste schimbări, ele dispar printre norișorii citatelor motivaționale. După mulți ani de creștere, în continuare oamenii de HR se tem de reorganizări și restructurări, unii fug de companiile care i-au expus la astfel de proiecte. Realitatea ni le poate aduce abrupt în fața ochilor.
De aceea, cuvântul de ordine al echipelor de HR este „fii pregătit/ă pentru orice vești!”. Fii pregătit/ă să recrutezi de pe o zi pe alta, să transparentizezi salariul și să explici continuu că salariile nu pot crește cât inflația, să cauți candidați de negăsit până în pânzele albe, … dar și să reorganizezi o activitate, să propui încetarea contractului unor colegi care până mai ieri erau premiați pentru rezultate excelente. Roller-coaster și sporturi extreme!
Grija față de oameni aduce valoare și reputație!
A fi pregătit pentru orice fel de vești înseamnă și să ai forța să ordonezi haosul care vine odată cu concedierile, să pregătești convenabil atât condițiile tehnice și legale de plecare, cât și un sprijin pentru managerii care anunță veștile proaste și mai ales, un sprijin pentru cei vizați. De exemplu, în ultimele luni, se practică intens așa-numitul name & shame, desemnarea cu subiect și predicat a companiilor care lansează pe e-mail, impersonal și rece, vești despre concedieri. Sunt câțiva ani de când am vorbit despre „employer shaming”, această față tristă a brandului de angajator. Iată că tendința globală de transparentizare și eliberarea vocii avertizorilor de integritate aduc în prim-plan acele companii care își uită valorile afișate și își sacrifică reputația.
„S”-ul din ESG se va insinua progresiv în politicile marilor companii și va conta enorm modul în care gestionează impactul social al schimbărilor, atât în companie, cât și pentru stakeholders.
Când salariul nu (prea) crește, cariera și mobilitatea internă sunt soluția!
Primul impact vizibil al crizelor suprapuse este creșterea prețurilor și, în directă legătură, presiunea pe creșterea salariilor. Nu erau suficiente dificultățile din business, reducerea consumului și crizele din piețele externe, acum angajații și angajatorii se pregătesc de confruntare. În 2022, mai toate companiile au încercat să sprijine pe cât posibil salariații și de multe ori au acceptat creșteri salariale superioare nivelului bugetat. Angrenajul cercului vicios e gata găsit: cine nu poate ține pasul cu presiunea pe salarii pierde angajați sau își scade cota brandului de angajator.
Câte companii vor reuși să aibă creșteri suficient de generoase pentru a susține această presiune? Câte vor alege să escaladeze grilele salariale ca să câștige bătălia pentru talente? Nu-i așa că încă dezbateți în interviuri ori evaluări de tot soiul că „doar cu toții muncim pentru salariu”? Canalizarea dezbaterii pe subiectul transparentizării salariilor ține de aceeași tematică. Degeaba propunerea de job este interesantă, degeaba cultura companiei este atrăgătoare, dacă presiunea populară cere insistent salarii transparente. Cere și ți se va da! Tendințele se construiesc în social media și la ele contribuie masiv și cele două platforme de joburi arhicunoscute. Progresiv, angajatorii vor deschide jocul (și discuțiile) și vor accepta să ofere niște repere salariale, mai degrabă largi și neangajante.
Piața e grosso modo favorabilă candidaților, cu o concurență puternică între angajatori, dar avem convingerea că pe termen lung, câștigătorii vor fi cei ce vor propune salariaților o abordare complementară. Când salariul nu crește atât de mult și, poate, nici beneficiile, cariera și dezvoltarea competențelor și aptitudinilor pot oferi satisfacție și predictibilitate angajaților. Primul pas ar fi ca atât managerii, cât și angajații să înțeleagă ce opțiuni de carieră au în companie și cum își pot construi activ un parcurs variat, nu neapărat ascendent. Pentru a a construi sens și implicare, alianța dintre angajat, manager și organizație este esențială. Vei avea nevoie și de o metrică potrivită pentru a convinge managerii rezistenți că time to hire se poate scurta considerabil și că formula consacrată a recrutării plug-in nu prea mai funcționează.
Dacă-ți plac poveștile cu zâne, atunci vei continua să speri că 2023 va fi un an liniștit, pozitiv și de creștere, pentru tine și pentru companie. Versiunea pragmatică a poveștii vorbește despre faptul că orice criză are și oportunitățile ei, inclusiv oportunitatea de învăța, de a te maturiza profesional în momente dificile. Iar dacă ești dintre cei care-și caută un nou job, pregătește-te pentru o cursă de anduranță, înarmează-te cu răbdare și descoperă cum poți convinge noul angajator că-i aduci valoare adăugată palpabilă.
La mulți ani și succes!