Edit Content
Carieră, schimbare, tranziție. Punct și de la capăt. The smart restart.

Outplacement.ro este o platformă dedicată carierei. Este vocea noastră către comunitate și către cei care-și doresc o schimbare profesională. Serviciul de outplacement este potrivit pentru un salariat – specialist, middle sau top manager – sau pentru o echipă întreagă, dacă pregătești un program de restructurare.

Șarpele cu pene al motivației candidatului

Într-o lume ideală, un angajat ideal este încântat să vină la job (ideal și el), la compania la care lucrează, cu managerul și echipa curentă, este mulțumit de salariul lui și-și începe săptămâna cu bucurie… Putem cu toții visa frumos, dar viața bate filmul și azi, candidații au de ales. Sunt joburi, sunt și mulți angajatori potriviți, care oferă salarii bune și care se află în concurență pentru un număr relativ mic de candidați disponibili.

Orice interviu care se respectă trece în revistă și motivația candidatului. Nu de puține ori, un intervievator superficial ori mai puțin experimentat ajunge să aibă dubii ori chiar să respingă un candidat din pricina motivației. Iată câteva fraze pe care colegii noștri recrutori le aud :

  • Vine doar pentru bani.
  • E disperat, are nevoie de job.
  • E nerăbdător și carierist, vizează foarte sus.
  • E circumspect, nu s-a arătat încântat de ofertă.
  • Nu s-a arătat motivat, merge la mai multe interviuri în paralel.
  • Caută un program liniștit, la noi e volum mare de muncă.

Și lista poate continua.

Fiecare candidat are combo-ul său propriu, dar cele mai frecvente motive de schimbare sunt flexibilitatea programului / distanța până la job, un salariu mai bun, mai multă recunoaștere pentru rezultate, un șef / o echipă mai potrivită, un challenge nou / mai mult sens în ceea ce face, posibilități de dezvoltare profesională, etc.

Când sondezi aspectul motivației, bine ar fi să ști și ce vrei să afli. Despre ce motivație vorbești? De motivația pentru a-și schimba jobul (care determină candidatul să aplice la un anunț de recrutare) ori de motivația pentru acel job și pentru acea companie în particular? Pe acestea din urmă, le va resimți doar dacă tu, angajator, i le-ai construit progresiv în procesul de selecție.

Cunoașteți mulți candidați care să vrea să traverseze orașul, să accepte un salariu mediu, să vină zilnic la birou și să stea cu bucurie pentru program? Noi nu prea mai întâlnim această specie.

Candidații cu experiență în căutarea de job ori care s-au pregătit specific pentru această întrebare, oferă adesea răspunsuri dezirabile, atent studiate. Îți oferă ceea ce vrei să auzi, dar ce auzi este poate, doar o mască de interviu. Alți candidați se bazează pe un răspuns autentic, mai puțin studiat, nu caută neapărat să bifeze toate căsuțele interviului perfect. Este rolul intervievatorului să ofere context și să pună abil întrebări care permit candidatului să se deschidă, să uite de clișeele învățate pe de rost și să detalieze ce-l mână pe el în luptă în general, și în acea luptă în particular.

Recomandăm clienților noștri să-și pregătească bine atât recrutorii cât și beneficiarii din business pentru a se alinia cu scopurile recrutării, să fie de acord ce tip de candidat este potrivit cu jobul disponibil și în general, cu atractivitatea companiei în piață.  

 Fotografie Eagle Media Pro pentru Unsplash

Dacă abordarea noastră ți-a stârnit curiozitatea, urmărește-ne în social media.

Vrei să ne cunoaștem? Ia legătura cu noi AICI