Comentăm la Știrile Digi24 despre insatisfacțiile care determină schimbarea de job, dar și despre lipsa oportunităților profesionale.
Este nevoie de studii credibile care să arate cum funcționează piața muncii dincolo de bula creată în marile orașe ale României. Din bula noastră, tindem să discutăm doar de beneficii flexibile, munca de acasă și alte forme de lucru oarecum privilegiate, la care nu au acces categorii întregi de salariați – de exemplu, cei fără studii superioare ori care se găsesc în orașele mici sau în mediul rural.
De multe ori, aceștia nu lucrează în domeniul studiilor absolvite (liceu, școală profesională, poate chiar studii superioare) și nici nu au oportunități suficiente pentru a aspira la schimbarea locului de muncă. Atât timp cât 6 din zece copii care încep școala nu o termină, ei devin salariați cu 8-10 clase și poate mai puțin. Din această postură, e foarte puțin probabil să poată exercita presiuni pe angajatori, astfel încât aceștia să le mărească salariile ori chiar să le asigure condiții decente de muncă, să le plătească orele suplimentare efectuate.
“Noi am observat în ultimul an și jumătate o imensă reticență la schimbarea de job și credem că această tendință încă nu s-a inversat, chiar dacă uneori ne place să spunem că oamenii sunt din nou în căutatea unei oportunități mai bune.”
Raluca Pârvu
Business Manager