Edit Content
Carieră, schimbare, tranziție. Punct și de la capăt. The smart restart.

Outplacement.ro este o platformă dedicată carierei. Este vocea noastră către comunitate și către cei care-și doresc o schimbare profesională. Serviciul de outplacement este potrivit pentru un salariat – specialist, middle sau top manager – sau pentru o echipă întreagă, dacă pregătești un program de restructurare.

Cum a ajuns statul pe bancă să ne afecteze emoțional?

E vreme rece în industria IT și auzim des că salariații stau pe bench.

Dar ce înseamnă asta și ce poate face un angajator pentru a se îngriji de acești colegi pentru care nu are nimic de lucru o vreme?

Industria IT ține permanent salariați pe bench și valorizează în fața clientului existența acestui pool de „resurse” disponibile imediat, într-un domeniu unde goana după competențe și talente a forțat angajatorii să recruteze mai mult decât au nevoie, mai scump decât ar fi trebuit și mai repede decât ar permite de regulă procesele de recrutare din alte companii sau sectoare economice. Toate acestea vin la pachet cu inconveniente ce țin de mărirea artificială a salariilor în piață și cu dificultăți de a manageria această forță de muncă prin definiție demotivată. Tocmai de aceea, costul unui grup prea mare de salariați pe bench afectează durabil profitabilitatea proiectului sau a companiei și premisele unui conflict mocnit între salariați și manageri sunt gata create.

Ce poți face pentru a gestiona astfel de echipe?

  1. Flexibilizează temporar programul lor de muncă.
  2. Caută parteneriate cu alte companii pentru a folosi pe termen scurt competențele acestor colegi.
  3. Profită că sunt liberi și propune-le oportunități de dezvoltare profesională, inclusiv din perspectiva reconversiei către domenii în care ai nevoie să recrutezi.
  4. Încurajează voluntariatul, timpul lor poate fi folosit pentru cauze bune.
  5. Creează ocazii de comunicare și interacțiune cu alte echipe, pentru a păstra pe cât posibil spiritul de echipă.

Cât timp stă un salariat pe bench?

Lucrurile sunt clare. Cu cât stă colegul mai mult pe bench, cu atât e mai aproape de plecarea din companie. Și ce ai de făcut?

  1. Abordează subiectul cu empatie și respect. Nu minimiza emoțiile negative pe care le provoacă statul pe bench în mintea oricărui coleg (plictis, neputință, vinovăție, furie, lista e lungă…).  
  2. Încurajează-l din timp să caute noi oportunități, în loc să-i creezi iluzii.
  3. Sprijină-l prin conversații de carieră să identifice modalități de reconversie profesională.
  4. Într-un final, oferă-i suport pentru tranziția în carieră și despărțiți-vă civilizat.

Te afli demult în așteptarea unui nou proiect și nu te împaci cu nesiguranța pe care această situație o provoacă? Nu ezita să vorbești despre asta cu colegii și managerii, dar și să cauți sprijin intern ori chiar extern. Dacă situația se prelungește și managementul nu este capabil sau dispus să-ți ofere de lucru, e mai bine să te pregătești din timp pentru ieșirea din organizație.

Sănătatea mintală este un bun de preț și meriți să ai grijă de tine!

Ilustrația articolului îi aparține lui Daniel Brubaker, Unsplash.

Dacă abordarea noastră ți-a stârnit curiozitatea, urmărește-ne în social media.

Vrei să ne cunoaștem? Ia legătura cu noi AICI